Sesiunile de instruire organizate de ACoR – oportune, de actualitate și de impact pentru reprezentanții autorităților publice locale
23 iulie 2020Demarare Sesiuni de instruire – autorități publice locale – Asociația Municipiilor din România
28 iulie 2020Sesiunea de instruire „Etică și transparență, incompatibilități și conflict de interese în administrația publică locală”, organizată de ACoR în perioada 22 – 25 iulie, la Poiana Brașov, a fost de mare interes pentru cei 20 de reprezentanți ai comunelor din România.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Majoritatea celor prezenți au reliefat nevoia de instruire în domeniile vizate de aceste sesiuni, mai ales în ceea ce privește cunoașterea legislației și interpretarea acesteia.
„Cursurile la care am participat în această sesiune sunt foarte importante pentru că mulți dintre noi, aleșii locali și funcționarii publici, nu cunoaștem pe deplin legislația, prin urmare putem, din neștiință, să greșim. De aceea consider că sunt necesare astfel de inițiative și este benefic să participăm la cât mai multe cursuri ce vizează domeniile proiectului și să putem ducem la rândul nostru mesajul în teritoriu pentru ceilalți colegi primari. Voi participa în continuare alături de colegii mei și poate devenim chiar formatori”, a precizat dl Alexandru FUICĂ-HAISLER, primarul comunei Negrilești, județul Galați.
„Este foarte importantă participarea reprezentanților autorităților publice locale la aceste sesiuni de instruire. Chiar dacă noi cunoaștem legislația, actele normative pot fi interpretate în diferite moduri și este important ca împreună cu formatorii care ne-au predat aceste cursuri să deslușim întreaga legislație și să o interpretăm cât mai corect”, a declarat primarul comunei Mărăcineni, județul Argeș, dl Nicolae-Liviu DASCĂLU.
De asemenea, edilul comunei Mărăcineni a reiterat importanța diseminării informațiilor primite în cadrul sesiunilor de instruire organizate de ACoR către colegii din teritoriu cu care aceștia se întâlnesc în diferite ocazii pentru a preveni eventualele situații de conflict de interese sau incompatibilități.
Sesiunea de instruire a fost organizată în cadrul proiectul „Îmbunătățirea accesului și a calității serviciilor pentru cetățeni – o administrație publică transparentă și responsabilă”, finanțat prin Granturile Norvegiene.
Scopul principal al acestei inițiative are în vedere consolidarea capacității administrației publice locale din România care se confruntă cu patru probleme: transparență scăzută în timpul procesului de luare a deciziilor, gestionarea deficitară a resurselor umane din administrație, birocrație excesivă și capacitate redusă de a furniza servicii publice.