Sesiuni de instruire organizate de Asociația Comunelor din România 20-25 iulie 2020, Poiana Brașov
16 iulie 2020Sesiunea de instruire „Etică și transparență, incompatibilități și conflict de interese în administrația publică locală”, organizată de ACoR în perioada 22 – 25 iulie
25 iulie 2020În perioada 20 – 23 iulie 2020, în stațiunea montană Poiana Brașov, a avut loc sesiunea de instruire cu tema „Etică și transparență, incompatibilități și conflict de interese în administrația publică locală”, în cadrul proiectului „Îmbunătățirea accesului și calității serviciilor pentru cetățeni– o administrație publică transparentă și responsabilă”, finanțat prin Granturile Norvegiene, în cadrul programului Dezvoltare Locală.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!La eveniment au participat 20 de reprezentanți ai comunelor membre ale Asociației Comunelor din România, aleși locali, funcționari publici (cu atribuții de consilier de etică) și reprezentanți ai executivului ACoR.
Dna Daniela STĂNCULESCU, directorul executiv al Direcției Cultură, Învățământ, Turism din cadrul Primăriei Municipiului București, a participat la eveniment în calitate de formator al cursului „Etică și transparență în administrația publică”. Aceasta asubliniat rolul unei administrații transparente care facilitează accesul cetățenilor la informaţiile și documentele de interes public produse și/sau gestionate de instituţiile statului. Totodată, a reiterat importanța participării cetăţenilor la procesul decizional și asigurarea legitimitătii, eficacităţii și responsabilităţii administraţiei faţă de cetăţean.
Dezbaterile au continuat cu dna Marinela IONIȚĂ, inspector de integritate în cadrul Agenției Naționale de Integritate (ANI), formatorul cursului „Regimurile juridice ale incompatibilităților și conflictelor de interese aplicabile aleșilor locali și funcționarilor publici”.
Sesiunea de instruire a fost de mare interes pentru cei prezenți la eveniment, astfel:
„Aceste sesiuni de instruire organizate de ACoR sunt oportune, de actualitate și de impact pentru colegii primari pentru că, de multe ori, aceste acte normative despre care am discutat la curs au fost interpretate oarecum confuz și mulți colegi au avut de suferit din cauza acestor interpretări. Faptul că la aceste cursuri am avut ca formatori specialiști în domeniu, persoane cu expertiză, ne oferă siguranță asupra interpretării legilor. Totodată, am avut oportunitatea de a dezbate anumite spețe, iar la finalul cursului s-au desprins anumite idei care pot fi transformate în propuneri legislative astfel încât să putem modifica ambiguitățile din lege. La aceste dezbateri am constatat că anumite norme erau în regulă și, de ce să nu recunosc, de multe ori, dintr-un studiu superficial al legii considerăm că nu este așa și iată că acum, dezbătând mai profund legea, am constatat că unele lucruri erau conforme din anumite puncte de vedere și că trebuie să fim mai atenți în ceea ce facem în administrația publică locală. Funcția publică nu ne dă dreptul de a lua hotărâri oricum”, a declarat Benone RABABOC, primarul comunei Talpa, județul Teleorman.
Implicarea participanților în dezbaterile din cadrul sesiunilor de instruire a demonstrat încă odată nevoia de informare a autorităților publice locale cu privire la cele patru domenii ale proiectului (etică, transparență, conflict de interese și incompatibilități).