The Opening Conference of the project „Improving access and quality of services for citizens – a transparent, responsible and accountable local public administration”
27 martie 2020Integritate cu…celeritate
27 aprilie 2020În perioada 25-26 februarie 2020, a avut loc cea de-a doua ediție a competiției „Rețeaua campionilor în domeniul integrității“, în care Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației premiază cele mai bune proiecte în domeniul bunei guvernări, adoptate sau implementate la nivelul autorităților administrației publice locale.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Printre campionii administrației locale din România se află și comuna Ciugud, județul Alba, premiată de către Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației pentru digitalizarea serviciilor publice oferite cetățenilor și pentru înființarea primei școli „smart” din mediul rural.
„Ne bucurăm că, pentru al doilea an consecutiv, ne regăsim printre campionii administrației locale din România. Pentru noi este o onoare, dar și o provocare deoarece trebuie să ne îmbunătățim constant activitatea și să demonstrăm că se poate face performanță și în mediul rural. Cred că nu mai este o surpriză pentru nimeni faptul că dorim să arătăm că și satele românești pot fi „smart”, iar digitalizarea serviciilor publice este, din punctul nostru de vedere, doar o formă de respect față de cetățean, care ar trebui să aibă la un click distanță tot ce are nevoie în relația cu instituțiile statului. Așa s-a născut „Ciugud – Smart Village” și „Ciugud Smart School”, proiecte care reprezintă doar normalitatea pe care ne-o dorim în orice colț din România. Le mulțumesc colegilor mei din Primăria Ciugud, care și-au pus toată priceperea și sufletul în slujba comunității dezvoltând aceste proiecte, precum și cetățenilor care ne ajută să le implementăm și să ne îmbunătățim continuu activitatea”, a declarat în cadrul evenimentului, Gheorghe Dămian, primarul Comunei Ciugud, județul Alba.
Premiile și diplomele de membru în „Rețeaua campionilor în domeniul integrității“ au fost înmânate participanților de către doamna Vetuța Stănescu, secretar de stat în cadrul Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, care a ținut să sublinieze că această inițiativă reprezintă o pârghie importantă în evoluția demersului MLPDA de a identifica și promova inovația și calitatea la nivelul administrației publice locale, în ceea ce privește guvernarea deschisă, transparența și comunicarea: „Administrația publică locală trebuie să răspundă exigențelor actuale, punând cetățeanul pe primul loc și fiind capabilă să ofere servicii de calitate. Transparența și integritatea, pilonii centrali ai bunei guvernări, au rolul de a restabili încrederea între administrație și cetățeni, acolo unde ea s-a pierdut, și o întăresc acolo unde ea există. Dorim în continuare ca, prin intermediul «Rețelei campionilor în domeniul integrității», să popularizăm bunele practici identificate, astfel încât acestea să fie cunoscute de către toți colegii din administrația publică locală, dar mai ales de către cetățeni.“
Comuna Ciugud este un promotor activ al modernizării administrației publice locale, lansând în 2019 conceptul „Smart Village” ca soluție de digitalizare a serviciilor publice și de dezvoltare a satului românesc. În cadrul acestui concept, în septembrie 2019, Ciugudul a deschis prima școală Smart din mediul rural din România, în care învață aproximativ 130 de copii la cele mai înalte standarde. Astfel, elevii care până acum învățau în satele din Ciugud, studiază acum în noua școală care are 9 clase, începând de la cea pregătitoare (0) și până la clasa a VIII-a. Aceștia dispun de manuale virtuale, iar lecțiile pot fi urmărite și de acasă, în mediul online.
Sistemul inteligent implementat în școală permite ca în fiecare clasă iluminatul și climatizarea să se regleze în funcție de scenarii prestabilite sau cu ajutorul unor senzori. În cazul iluminatului, senzorii aprind sau opresc lumina când sesizează prezența în clasă și o reglează apoi în funcție de lumina diurnă astfel încât să nu afecteze ochii copiilor. Chiar și băile au senzori de inundație care opresc rețeaua de apă dacă pe podea se sesizează o mare cantitate de apă.
„Cea mai importantă investiție care trebuie făcută într-o comunitate este în copii, deoarece ei reprezintă viitorul. Noi am observat în ultimii ani că tot mai mulți părinți aleg să își ducă copiii la școală în Alba Iulia. În urma discuțiilor purtate cu aceștia am înțeles că în Ciugud este nevoie de o școală modernă, prietenoasă și în care să folosim cele mai moderne metode de predare. Așa s-a născut ideea unei școli inteligente în care profesorii vor folosi tehnologia în procesul de predare astfel încât lecțiile să devină mai atractive pentru copii. Sunt lucruri pe care nu le-am inventat noi, ci se folosesc în multe școli din România. Noi am vizitat unele dintre aceste școli de unde am adunat idei bune la care am adăugat ideile noastre astfel încât, în final, s-a născut această școală. Sper că dascălii și elevii să se bucure de noua școală și mi-aș dori ca aceasta să fie normalitatea pentru orice sat din România. Credem că școala de la sat trebuie susținută și nu trebuie lăsată să moară deoarece toți copiii din mediul rural au dreptul la educație. Mulțumim tuturor celor care ne-au sprijinit în acest proiect”, a menționat pentru ziarulunirea.ro, Gheorghe Dămian, primarul comunei Ciugud.
Meritele echipei Primăriei Ciugud au fost recunoscute și în anul 2019 în cadrul primei ediții a competiției „Rețeaua campionilor în domeniul integrității“ pentru proiectul „Dezvoltarea serviciilor publice prin implementarea unui sistem interactiv, grafic de management”, prin care, la nivelul administrației locale, au fost implementate o serie de aplicații pentru îmbunătățirea activității administrației locale, dar şi pentru o apropiere mai mare de cetățean.
Comuna Ciugud este un exemplu de urmat și în absorbția de fonduri europene, accesând peste 27 de milioane de euro până în prezent.