Cea de-a douăzecea sesiune de formare organizată de AMR
25 octombrie 2021Fii informat! Citește Hotărârea Guvernului nr. 931 din 2021
27 octombrie 2021Prima vizită de studiu din cadrul proiectului „Îmbunătățirea accesului și a calității serviciilor pentru cetățeni – o administrație publică transparentă și responsabilă”, finanțat prin Granturile Norvegiene, a avut loc în perioada 10 – 14 octombrie, cu participarea a 14 aleși locali și funcționari publici ai comunelor din România.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Participanții la vizita de studiu au avut ocazia să vadă cum funcționează administrația municipalității Porsgrunn, una dintre cele mai dezvoltate zone din punct de vedere industrial a Norvegiei. Cu o suprafață de 164 km pătrați și un număr de 36.221 locuitori, Porsgrunn produce 90% din energia regenerabilă a Norvegiei, aici se obține cea mai mare producție de porțelan, se află cea mai mare fabrică de ciment și cel mai mare port din Norvegia.
Delegația din România a fost întâmpinată de primarul municipiului Porsgrunn, dl Robin Martin KÅSS, acesta a prezentat felul în care este organizată administrația publică locală și a răspuns la toate întrebările invitaților din România.
Astfel, participanții au aflat că primarul este ajutat în activitatea sa de 41 de consilieri locali organizați în diferite compartimente (Buget – finanțe, Sfatul bătrânilor, Sfatul tinerilor, Sfatul Poliției, Comisia pentru emigranti etc) și de cei 2000 de angajați ai primăriei, bine organizați pentru a le oferi servicii de calitate cetățenilor.
Municipalitatea funcționează foarte bine și datorită încrederii pe care cetățenii o au în administrația publică locală. Există transparență și încredere, deoarece toate documentele sunt disponibile tuturor celor care vor să le consulte. În fiecare administrație publică exista un Regulament de avertizare și oricine poate fi un avertizor de integritate. Dintre condițiile ce pot fi reclamate amintim: pericolul privind viața și sănătatea angajaților, corupția, abuzul în funcție, condiții nedemne de munca etc.
În anul 2020 o nouă lege a clarificat și întărit situația demnitarului în Norvegia. Prin legea aprobată de Parlamentul norvegian municipalitatea beneficiaza de autonomie, primește fonduri de la Guvernul norvegian, dar statul nu poate limita cheltuirea lor. Marea majoritate a bugetului municipiului Porsgrunn se îndreaptă către educație și sănătate, pentru celelalte nevoi procentul fiind mult mai scăzut.
Delegația română a avut parte de 3 zile de prezentări și exemple de bune practici oferite de reprezentanții administrației locale din Porsgrunn, unde s-au dezbătut subiecte precum:
- linii directoare etice standard și declarația „Porsgrunn este o zonă fără rasism” (dna Ingrid Elisabeth Kåss – director pentru dezvoltare și cooperare, municipalitatea Porsgrunn);
- proceduri pentru funcționarii aleși și pentru personalul din primărie (dna Randi Gro Thuland – avocat, municipalitatea Porsgrunn);
- sisteme de finanțare și control: comisia de control, control intern, audit (dna Hanne Winberg – director de finanțe, municipalitatea Porsgrunn);
- decizii privind serviciile oferite de administrația publică locală: conținut și domeniu de aplicare (dna Marianne Wallestad – manager, municipalitatea Porsgrunn);
- dialog social în administrația locală (dna Marianne Nilsen Skjønstad – lider, Uniunea Norvegiană a Angajaților din Sectorul public);
- transformare digitală.
Tot în Porsgrunn, reprezentanții comunelor din România au vizitat Power House – o construcție inovatoare la care municipalitatea a contribuit oferind terenul firmelor ce au dezvoltat-o. Această clădire, pe o perioadă de 60 de ani, va produce mai multă energie decât va consuma, vor fi amortizate inclusiv cheltuielile de demolare.
În capitala Norvegiei, Oslo, partenerii de la Asociația Norvegiană a Autorităților Locale și Regionale (KS) au prezentat cadrul legal pentru etică în administrația locală norvegiană.
Avocatul KS, dl Frode Lauareid, a vorbit despre legislația norvegiană (Legea guvernării locale, Legea administrației publice, Legea privind mediul de lucru, Legea privind libertatea de informare), făcând totodată o paralelă cu legislația din România în domeniile: integritate, transparență și conflict de interese.
Lise Spikkeland, consilier principal KS, a vorbit despre dilemele etice în administrația publică locală și i-a invitat pe cei prezenți să dea exemple de dileme etice și să răspundă la întrebările: Este ilegal? Încălcă orientările noastre etice? Este necesar? Alegerea mea va avea un impact negativ asupra societății, mediului? Mă simt confortabil făcând asta?
Domnul Tor Dølvik, consilier principal Transparency International (TI) Norvegia, a făcut o prezentare a ultimelor cercetări privind corupția la nivel mondial și a prezentat recomandările TI Norvegia pentru o administrație mai transparentă.
Vizita de studiu din Norvegia a reprezentat pentru aleșii locali și funcționarii publici ai comunelor din România oportunitatea de a face schimb de practici existente, de a asimila noi practici și de a consolida legătura dintre administrațiile publice locale și cetățeni.
„Pe plan profesional, am avut plăcerea să aflu cum e organizată o primărie din Norvegia. Normal că în mintea mea făceam comparații. Mă întrebam tot timpul cum aș putea să aplic ce mi se prezintă. M-a impresionat că orice cetățean poate veni la primărie și să exprime o nevoie, care apoi se încadrează într-o anumită categorie și ulterior soluționată, inclusiv cu ajutorul unor voluntari. Și mi-a rămas în minte ce a spus avocatul KS, că adevărul trebuie spus întotdeauna, indiferent de consecințe.
Pe plan personal am fost impresionată de respectul lor pentru mediu, pentru cei din jur și pentru propria persoană.
Intenționez să povestesc domnului primar și colegilor mei ce am văzut și împreună sper că vom găsi soluții să venim mai eficient în sprijinul cetățenilor. Pe mine m-a schimbat această experiență. Pe ambele planuri”, Anca-Georgeta PETCU, inspector superior, comuna Daneș, Județul Mureș.