Sesiune de formare cu tema „Etică și transparență, incompatibilități și conflict de interese în administrația publică locală” pentru reprezentanții comunelor din județul Cluj
2 noiembrie 2022Sesiuni de formare cu tema „Etică și transparență, incompatibilități și conflict de interese în administrația publică locală” pentru reprezentanții comunelor din județele Alba, Arad, Bacău, Bihor, Botoșani, Iași, Mureș, Satu Mare, Suceava, Vaslui, Vâlcea și Vrancea
14 noiembrie 2022În perioada 03 – 06 noiembrie 2022 s-a desfășurat o nouă sesiune de formare organizată de Asociația Comunelor din România (ACoR) în cadrul proiectului „Îmbunătățirea accesului și calității serviciilor pentru cetățeni – o administrație publică transparentă și responsabilă”, finanțat prin Granturile Norvegiene, în cadrul Programului Dezvoltare locală. Sesiunea de formare a avut tema „Etică și transparență, incompatibilități și conflict de interese în administrația publică locală”, la ea participând 38 de reprezentanți din 18 comune din județele Bacău, Harghita, Mureș și Sălaj.
Obiectivele sesiunii de instruire au avut în vedere înțelegerea conceptului de bună guvernare, îmbunătățirea cunoștințelor participanților cu privire la aspecte legate de etică și transparență în administrația publică locală, asimilarea noilor modificări legislative, formarea unor abilități de lucru pentru consilierul de etică, pornind de la principiile bunei guvernări și prezentarea unor exemple de bune practici la nivel național și internațional în domeniu.
Sesiunea de instruire l-a avut ca formator pe dl Csaba BONCIDAI, primarul comunei Pericei, județul Sălaj. Printre subiectele pe care unul dintre cei mai activi participanți le-a propus a fi aprofundate la viitoarele sesiuni de formare, dna Irina-Elena HULUBA – consilier principal în achiziții publice în cadrul primăriei comunei Colonești, Bacău, se numără CONFLICTELE DE INTERESE (“având în vedere mai ales evitarea din timp a unor astfel de situații prin identificarea precoce a riscurilor ce pot apărea în activitatea curentă a primăriilor”) și ETICA ORGANIZAȚIONALĂ (“prin digitalizarea activității compartimentelor și instruirea funcționarilor publici, consilierilor locali, viceprimarilor și primarilor”).
În desfășurarea sesiunii de formare au contat foarte mult atât spețele expuse de formator cât și cele prezentate de către participanți. Discuțiile interactive au fost bine venite și folositoare. Participanții au apreciat că sunt productive întâlnirile comune, funcționari publici și aleși locali.
Sesiunea de formare s-a desfășurat în hotelul Szeifert din Sovata, judetul Mureș și face parte din cele 121 de astfel de evenimente organizate de Asociația Comunelor din România (ACoR) și Asociația Municipiilor din România (AMR), în cadrul proiectului, iar până la finalul acestuia vor fi instruiți în cele 4 domenii un număr de 2800 de reprezentanți ai autorităților publice locale (2000 reprezentanți ai comunelor și 800 ai municipiilor).