Sesiune de formare a Proiectului E-TIC în municipiul Deva
10 iunie 2022Reprezentanții comunelor din județele Suceava și Vaslui au fost instruiți în domeniile: etică, transparență, incompatibilități și conflict de interese
13 iunie 2022În perioada 06 – 11 iunie 2022, 14 reprezentanți ai Asocației Comunelor din România și 9 reprezentanți ai Asociației Muncipiilor din România s-au deplasat în Regatul Norvegiei, cu ocazia desfășurării vizitei bilaterale din cadrul proiectului „Îmbunătățirea accesului și calității serviciilor pentru cetățeni – o administrație publică transparentă și responsabilă PNP002”, această vizită fiind organizată de Asociația Autorităților Locale și Regionale din Norvegia (KS) în localitățile Oslo, Asker și Lørenskog.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Proiectul beneficiază de un grant în valoare de 3.277.088 Euro oferit de Norvegia în cadrul Programului Dezvoltare locală administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială (FRDS), în calitate de operator de program. Proiectul vizează creșterea gradului de conștientizare a reprezentanților autorităților locale cu privire la aspecte ce țin de integritate, transparență decizională, incompatibilități și conflict de interese.
Pe parcursul celor 6 zile, au avut loc întâlniri cu conducerea și reprezentanții Asociației Autorităților Locale și Regionale din Norvegia ( KS ), la sediul KS din Oslo și vizite la primăriile municipalităților Asker și Lørenskog.
În prima zi a vizitei doamna Gunn-Marit HELGESEN, președintele KS, a făcut o prezentare a KS, aceasta fiind cea mai mare organizație din Norvegia ce are ca principal scop creșterea gradului de conștientizare politică cu privire la problemele membrilor. Astfel, toate municipalitățile și regiunile sunt membre KS, mai exact 11 regiuni si 356 municipalități. O jumătate de million de angajați și 11.000 de politicieni au scopul de a satisfice nevoile locuitorilor.
Rolul KS este acela de a se asigura că parlamentul norvegian, comitetele și ministerele sale înțeleg condițiile și nevoile administrației publice locale, având întâlniri politice regulate cu Guvernul. Temele întâlnirilor sunt economia, serviciile municipale și condițiile-cadru pentru administrația publică locală.
Avocații alcătuiesc, de asemenea, departamentul juridic intern al KS, fiind unul dintre cele mai mari cabinete de avocatură din Norvegia, care asistă doar sectorul public. Biroul este format din 30 de angajați, dintre care 21 avocați. Cu experiență atât în sectorul public cât și în sectorul privat, avocații au o expertiză variată pentru a răspunde nevoilor speciale ale sectorului municipal.
Mai departe, domnul Lars Owe KRISTIANSEN, director dezvoltare organizațională și economie, a făcut o scurtă prezentare a grupului KS: filialele, activele, guvernarea. Astfel, grupul KS include companii care oferă asistență profesională membrilor săi, cum ar fi servicii de consultanță, servicii de organizare evenimente și cursuri profesionale. Ziarul săptămânal Kommunal Rapport – KF face parte, de asemenea, din Grupul KS.
KS-Konsulent (KS-K) oferă consultanță pentru municipalități, autorități județene și întreprinderi municipale. Dezvoltarea leadership-ului, dezvoltarea organizațională, organizarea și guvernanța politică sunt domenii-cheie de consiliere. KS-K oferă servicii la cerere bazate pe o perspectivă reală asupra sectorului municipal și contribuie la dezvoltarea și protejarea misiunii sociale a municipalităților. În fiecare an, KS-K colaborează cu aproximativ 200 de municipalități – de la cele mai mici la cele mai mari.
Cea de-a doua zi de activități s-a încheiat cu o vizită a delegațiilor ACoR și AMR la Ambasada României în Regatul Norvegiei, unde a avut loc o întâlnire cu Excelența Sa, domnul Cristian BĂDESCU, ambasadorul României în Regatul Norvegiei.
În cadrul acestei întrevederi, au fost abordate o serie de aspecte ce privesc stadiul general al dialogului bilateral dintre România și Regatul Norvegiei precum și principalele aspecte ale cooperării dintre cele două țări. Cu această ocazie a fost relevat potențialul granturilor norvegiene și SEE de a contribui la dezvoltarea socială și economică a municipiilor și comunelor din România în domenii precum infrastructura, sănătatea, educația și serviciile sociale iar Ambasada și-a reconfirmat sprijinul pentru derularea acestui tip de proiecte în condiții cât mai bune.
În cea de-a treia zi a vizitei bilaterale, delegațiile ACoR și AMR au vizitat primăria municipalității Asker, reprezentanții ACoR și AMR fiind întâmpinați de dna. Lene CONRADI, primarul comunei Asker, care a făcut o scurtă prezentare a municipalității. Astfel, Asker este situată la 20 kilometri de Oslo, în județul Viken. Municipalitatea este nouă, fiind formată pe 1 ianuarie 2020 ca urmare a reformei naționale a administrațiilor locale, în urma fuziunii comunelor Asker, Røyken și Hurum. De asemenea, municipalitatea este a opta ca mărime din Norvegia.
În cadrul întâlnirii, fost prezentat delegației, Centrul pentru inovare și învățare, municipalitatea economisind 16 milioane coroane norvegiene prin reutilizarea mobilierului de birou pentru dotarea acestui centru.
Centrul pentru inovare și învățare include, printre altele, un centru de formare și întâlniri și este, în același timp, o arenă de colaborare în ceea ce privește soluțiile și proiectele viitoare. Activitatea de cercetare a centrului este orientată spre întreprinderi și strâns legată de nevoile cetățenilor. Centrul are responsabilitatea de coordonare pentru punerea în aplicare a obiectivelor de dezvoltare durabilă ale ONU prin intermediul programului Asker durabil.
În cea de-a patra zi a vizitei bilaterale, delegația ACoR a vizitat primăria municipalității Lørenskog, situată la 30 km. de Oslo. Doamna Ragnhild BERGHEIM, primarul comunei Lørenskog, a adresat un cuvânt de bun-venit și a făcut o scurtă prezentare a municipalității.
De asemenea, s-au discutat aspecte referitoare la democrație și bună guvernare în municipalitatea Lørenskog, consiliul municipal fiind organul superior al municipalității luând decizii în numele acesteia, cu excepția cazului în care legea prevede altfel. Consiliul municipal din Lørenskog are 47 de reprezentanți din 9 partide diferite. Conducerea municipalității este formată din 13 reprezentanți ai consiliului municipal. Componența acesteia este proporțională cu puterea diferitelor părți din consiliul municipal. De asemenea, municipalitatea Lørenskog are cinci comisii principale, cu câte nouă membri, fiecare responsabilă de diferite domenii de activitate.