ACoR lansează procedura de selecție a participanților la sesiunea de formare de formatori și la vizitele de studii în Norvegia
27 octombrie 2020În atenția participanților la sesiune de instruire organizate de Asociația Municipiilor din România în perioada iulie – octombrie 2020, în cadrul proiectului „Îmbunătățirea accesului și calității serviciilor pentru cetățeni – o administrație publică transparentă și responsabilă”
4 noiembrie 2020În perioada 30 octombrie – 2 noiembrie 2020, a avut loc, la Poiana Brașov, o nouă sesiune de instruire cu tema „Etică și transparență, incompatibilități și conflict de interese în administrația publică locală”, la care au participat 19 reprezentanți ai comunelor din România.
Thank you for reading this post, don't forget to subscribe!Evenimentul încheie seria de 5 sesiuni de instruire organizate de Asociația Comunelor din România (ACoR), în cadrul proiectului „Îmbunătățirea accesului și calității serviciilor pentru cetățeni – o administrație publică transparentă și responsabilă”, finanțat prin Granturile Norvegiene. La evenimentele organizate de ACoR au fost instruiți, în total, 91 de reprezentanți ai autorităților publice locale.
Temele principale abordate în cadrul cursurilor au fost: etică și transparență în administrația publică locală, regimurile juridice ale incompatibilităților și conflictelor de interese aplicabile aleșilor locali și funcționarilor publici.
Participanții au dorit să cunoască cele mai frecvente situații de conflict de interese cu care autoritățile norvegiene se confruntă. În acest sens, experții Asociației Norvegiene a Autorităților Locale și Regionale (KS), Lise SPIKKELAND, consilier superior al KS și Bjørn RONGEVÆR, consilier principal al KS, au participat în sistem de teleconferință la sesiunea de instruire.
„Din punctul meu de vedere domeniul eticii, al transparenței, al incompatibilităților și conflictelor de interese este unul foarte vast. Legislația este destul de complexă, de aceea consider că este bine venită oportunitatea de a participa la aceste sesiuni de instruire. De cele mai multe ori aleșii locali nu au pregătirea juridică necesară și atunci ne revine nouă sarcina, în calitate de funcționari publici, să le aducem la cunoștință drepturile și implicit obligațiile ce le revin în acest domeniu. Necunoașterea legii, de cele mai multe ori, duce la erori. Erori care atrag răspunderea disciplinară, administrativă și chiar penală – ceea ce nu ne dorim.
Sesiunea de instruire a îmbinat într-un mod armonios teoria cu practica. Formatorii ne-au dat posibilitatea să adresăm întrebări la care am primit răspunsuri ce ne-au ajutat să clarificăm anumite aspecte. După cum spuneam, este un domeniu în care trebuie să ne perfecționăm, pe care trebuie să-l stăpânim. Aceste ateliere de lucru, din punctul meu de vedere, sunt foarte constructive”, a precizat dna Luiza-Maria MITROFAN, secretarul general al comunei Horodniceni, județul Suceava.
Obiectivul principal al proiectului are în vedere consolidarea capacității administrației publice locale din România care se confruntă cu patru probleme: transparență scăzută în timpul procesului de luare a deciziilor, gestionarea deficitară a resurselor umane din administrație, birocrație excesivă și capacitatea redusă de a furniza servicii publice. Pornind de la aceste puncte slabe ale administrației publice locale din România, proiectul urmărește creșterea responsabilității autorităților locale, transparența decizională și asimilarea unor informații esențiale cu privire la legislația din domeniile incompatibilității și conflictului de interese.